22 grudnia 2016

Świąteczne ciasto marchewkowo-migdałowe Oli

Składniki:

  • 3 średnie marchewki 
  • 2 pomarańcze
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub laska wanilii
  • 6 jaj
  • 1 szklanka oleju
  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki tortowej (lub jeszcze lepiej 250 g mielonych migdałów)
  • 100 g żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mielonych przypraw - cynamon, imbir, szafran, goździki
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • 2 tabliczki białej czekolady 


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Pomarańcze sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę, uważając żeby nie zetrzeć białej, gorzkiej skórki. Odłóż startą skórkę w miseczce pod przykryciem.

Wyciśnij sok z obu pomarańczy.

Zetrzyj marchew. Połowę na grubych okach, połowę na drobnych. Zalej startą marchewkę sokiem z 1 pomarańczy i odstaw na chwilę.

Żurawinę namocz w soku z pomarańczy.

Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz zmielonymi migdałami.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy (lub ziarna z laski wanilii). Ubij na gładką, jasną masę.

Ubijaj delikatnie i w trakcie dolewaj olej.

Dodaj starte migdały lub migdały i mąkę. Delikatnie przemieszaj.

Marchew odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do masy. Dodaj odsączoną żurawinę, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i przyprawy.

Delikatnie wymieszaj masę i przelej do formy.

Piecz w temperaturze 180 C ok. 50 minut. Przy cieście z samych migdałów czas pieczenia może być odrobinę dłuższy, a ciasto będzie bardziej wilgotne i może się bardziej rozpadać.

Kiedy ciasto ostygnie polej rozpuszczoną białą czekoladą.


Z notatnika dietetyka:
W 100g


Energia: 355 kcal
Białko: 7,3g
Tłuszcze: 24g
Węglowodany: 31g
Błonnik: 2,9g


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u