20 grudnia 2016

Herbata goździkowa


Goździki niektórym kojarzą się z dawnym Dniem Kobiet, innym, zupełnie słusznie, z Bożym Narodzeniem, które tuż tuż...


Składniki:



  • Pół łyżeczki goździków
  • Ulubiona herbata
  • Opcjonalnie skórka pomarańczy, cynamon


Zaparz ulubioną herbatę.

Goździki utrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku, chwilę i na niewielkich obrotach. Nie miel ich na proszek.

Do gorącego herbacianego naparu dodaj goździki (oraz dodatki) i parz około 10 minut.

Przecedź herbatę przez sitko lub gazę.

Jeśli masz ochotę na słodszą wersję, dodaj ksylitolu, prawdziwego cukru waniliowego, lub łyżeczkę domowego dżemu.


Goździki należą do przypraw korzennych i są to suszone pąki goździkowca, nie mylić z kwiatami, które zwykle są uprawiane w celach dekoracyjnych. Ich dobroczynne właściwości oraz szerokie spektrum działania znane jest od tysięcy lat. Ta przyprawa może łagodzić stan zapalny, działać przeciwbólowo, neutralizować nieprzyjemny zapach z ust, a także całościowo pomagać w walce z infekcją (zmniejszając nasilenie bólu, kataru czy kaszlu). Ponadto, podobnie jak inne przyprawy, wspomaga pracę układu pokarmowego, szczególnie wskazany przy Świątecznym stole.




Z notatnika toksykologa:
  • Wybieraj goździki w całości, będą miały wyraźniejszy aromat niż mielona przyprawa, a dodatkowo mniejszy kontakt z opakowaniem.
  • Goździki nie powinny być całkowicie wysuszone, po naciśnięciu na nie paznokciem, powinniśmy poczuć intensywny aromat wydobywając odrobinę olejku.

Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u

Follow by Email