Składniki:
3 średnie marchewki
6 ziemniaków
2 jabłka
4 jajka
3 kiszone ogórki
100 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki dobrego majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
Marchewkę i ziemniaki ugotuj w skórce do miękkości, ale z zachowaniem jędrności. Ostudź.
Jajka ugotuj na twardo.
Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę. Dodaj jogurt, majonez, musztardę i przyprawy do smaku. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się dobrze wymieszały.
Z notatnika dietetyka:
W 150g
Z notatnika toksykologa:
Energia: 137 kcal
Białko: 4,5g
Tłuszcze: 6,7g
Węglowodany: 16,8g
Błonnik: 2,1g
Błonnik: 2,1g
- Kiszone ogórki wybieraj w słoiku, nie w plastikowym woreczku.
- Jeżeli chcesz dodać groszek lub kukurydzę konserwową wybieraj również produkty w szkle. Jeśli jednak wybierzesz produkt w puszce koniecznie przepłucz go na sicie pod bieżącą wodą.
- Warzywa przed ugotowaniem dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- Jabłka najlepiej obrać ze skóry, by pozbyć się pestycydów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz