22 grudnia 2016

Wigilijny barszcz z pieczonych buraków

Składniki


  • 3 spore czerwone buraki 
  • włoszczyzna
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • suszony majeranek, sól

Buraki bez obierania zawiń w podwójną folię aluminiową. Nastaw temperaturę piekarnika na 180-200°C. Buraki piecz ok. 2 godzin, potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim buraki, aż wystygną.

Uwaga! Buraki można upiec dzień wcześniej.

Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Warzywa zalej wodą do wysokości 2/3 garnka, Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek. Ugotuj wywar.

Buraki obierz ze skóry, zetrzyj na grubych oczkach na tarce lub pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Dodaj olej. Gotuj jeszcze przez 5-10 minut.
Zupę dopraw do smaku solą i sporą ilością suszonego majeranku. Jeżeli wolisz wyraźniejszy smak możesz dodać odrobinę zakwasu barszczu czerwonego lub zakwasu na żurek.

Z notatnika dietetyka:
W 200ml
Energia: 30 kcal


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u

Follow by Email