14 grudnia 2016

Śledzie w oleju

Składniki:


  • 300 g płatów śledzi matiasów
  • 1 średnia cebula
  • sok wyciśnięty z połowy sporej cytryny lub 1 całej
  • 3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • pieprz czarny mielony
  • 50 ml oleju rzepakowego dobrej jakości


Jeżeli śledzie są zbyt słone dobrze jest je wymoczyć przez kilka godzin w maślance lub wodzie. Następnie pokrój je na niewielkie kawałki (paseczki).

Posiekaj cebulę w kosteczkę.

Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przyprawy, sok z cytryny i olej.

Przemieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się wymieszały.

Z notatnika dietetyka:
W 100 g (4 łyżki)

Energia: 255 kcal
Białko: 13,7 g
Tłuszcze: 19,2 g
Węglowodany: 1,6 g
Błonnik: 0,3 g


Z notatnika toksykologa:


  • Wybieraj śledzie w zalewie solankowej na wagę, z większych beczek. 
  • Unikaj pakowanych porcji śledzia w oleju w plastikowych opakowaniach.
  • Przepłucz śledzie przed przygotowaniem pod bieżącą wodą.
  • Olej wybieraj w szklanej butelce.
  • Cytrynę umyj dokładnie pod bieżącą wodą.



Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u

Follow by Email