1 grudnia 2016

Kasza jaglana biało-czarna

Idealna przekąska na drugie śniadanie, kiedy już poranna kawa pomału przestaje działać; dawka węglowodanów dostarczy nam energii, a słodki posiłek zapewni poprawę humoru.


Składniki:

  • 50g suchej kaszy jaglanej
  • 125g mleka 2% tłuszczu
  • 1 niewielki banan
  • ¼ awokado
  • 1 łyżeczka kakao
  • cynamon
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kaszę wsyp do mleka (proporcje: 1 porcja kaszy, 2,5 porcji mleka), dodaj odrobinę soku z cytryny i gotuj na niewielkim ogniu. Dla niesamowitego aromatu możesz do gotującego mleka dodać laskę wanilii.

Do ciepłej, ugotowanej kaszy, dodaj pokrojonego banana, awokado i cynamon, całość zblenduj na gładką masę. 

Połowę masy przełóż do słoiczka lub miseczki, do pozostałej połowy dodaj łyżeczkę kakao i ponownie zblenduj na niewielkich obrotach.

Podawaj w wysokich, szklanych pojemnikach :)

Z notatnika dietetyka:

Energia: 400 kcal
Białko: 12,6g
Tłuszcze: 12,0g
Węglowodany: 64,0g
Błonnik: 4,5g

Ten przepis ma wiele wariantów - pomimo, że jest odpowiedni także dla osób na diecie redukcyjnej, to jeśli spożywamy go na przekąskę i chcemy obniżyć kaloryczność, możemy ugotować kaszę na wodzie zamiast na mleku, zamiast banana dodać owoce o mniejszej zawartości cukru (np.mrożone maliny).
Jeśli natomiast potrzebujemy więcej energii można dodać do masy więcej awokado, oleju kokosowego, orzechów lub nasion.

Kasze nie muszą być nudne, a drugie śniadanie być tylko kanapką. Robi się samo, gotowe do wyjścia szybciej niż niejedna kobietka :)


Z notatek toksykologa:

  • Mleko kup w szklanej butelce.
  • Kaszę jaglaną w papierowym woreczku lub przesyp od razu po zakupie do szklanego słoika.


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u

Follow by Email