Składniki:
- 300 g śledzi matiasów w płatach
- 200 ml śmietany 18%
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko
- 2 ogórki kiszone
- 100 g suszonej żurawiny
- czarny pieprz mielony
Jeżeli kupione śledzie są bardzo słone przed zrobieniem sałatki dobrze jest wymoczyć je kilka godzin w wodzie lub maślance. Śledzie pokrój na paseczki.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. (Podpatrzone u Mistrzów Kulinarnych: posiekaną cebulę połóż na czystą materiałową ściereczkę, obficie posól i poczekaj kilka minut, aż puści sok i zmięknie. Następnie zwiń szmatkę, aby cebula znalazła się w "kieszonce" i włóż pod strumień bieżącej wody, aby wypłukać sól. Odciśnij nadmiar wody ze szmatki. Dzięki temu trikowi cebula staje się miękka i pozbawiona ostrego smaku).
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem.
Z notatnika dietetyka:
6 porcji. W jednej porcji (150 g)
Energia: 230 kcal
Białko: 10,8 g
Tłuszcze: 11,6 g
Węglowodany: 17,7 g
Błonnik: 1,6 g
Z notatnika toksykologa:
6 porcji. W jednej porcji (150 g)
Energia: 230 kcal
Białko: 10,8 g
Tłuszcze: 11,6 g
Węglowodany: 17,7 g
Błonnik: 1,6 g
Z notatnika toksykologa:
- Śledzie wybieraj w płatach moczonych w solance. Opłucz je pod bieżącą wodą.
- Ogórki kiszone w słoiku :)
- Śmietana w słoiku będzie lepszym wyborem niż w plastikowym opakowaniu.
- Suszoną żurawinę warto kupić na wagę. Jeśli kupujesz w plastikowym opakowaniu, zwróć uwagę, by nie było dodatku oleju i cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz