Składniki
- 3 spore czerwone buraki
- włoszczyzna
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- suszony majeranek, sól

Buraki bez obierania zawiń w podwójną folię aluminiową. Nastaw temperaturę piekarnika na 180-200°C. Buraki piecz ok. 2 godzin, potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim buraki, aż wystygną.
Uwaga! Buraki można upiec dzień wcześniej.
Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Warzywa zalej wodą do wysokości 2/3 garnka, Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek. Ugotuj wywar.
Buraki obierz ze skóry, zetrzyj na grubych oczkach na tarce lub pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Dodaj olej. Gotuj jeszcze przez 5-10 minut.
Zupę dopraw do smaku solą i sporą ilością suszonego majeranku. Jeżeli wolisz wyraźniejszy smak możesz dodać odrobinę zakwasu barszczu czerwonego lub zakwasu na żurek.
Z notatnika dietetyka:
W 200ml
Energia: 30 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz