Goździki niektórym kojarzą się z dawnym Dniem Kobiet, innym, zupełnie słusznie, z Bożym Narodzeniem, które tuż tuż...

Składniki:
- Pół łyżeczki goździków
- Ulubiona herbata
- Opcjonalnie skórka pomarańczy, cynamon
Zaparz ulubioną herbatę.
Goździki utrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku, chwilę i na niewielkich obrotach. Nie miel ich na proszek.
Do gorącego herbacianego naparu dodaj goździki (oraz dodatki) i parz około 10 minut.
Przecedź herbatę przez sitko lub gazę.
Jeśli masz ochotę na słodszą wersję, dodaj ksylitolu, prawdziwego cukru waniliowego, lub łyżeczkę domowego dżemu.
Goździki
należą do przypraw korzennych i są to suszone pąki goździkowca, nie
mylić z kwiatami, które zwykle są uprawiane w celach dekoracyjnych.
Ich dobroczynne właściwości oraz szerokie spektrum działania znane jest
od tysięcy lat. Ta przyprawa może łagodzić stan zapalny, działać
przeciwbólowo, neutralizować nieprzyjemny zapach z ust, a także
całościowo pomagać w walce z infekcją (zmniejszając nasilenie bólu,
kataru czy kaszlu). Ponadto, podobnie jak inne przyprawy, wspomaga pracę układu pokarmowego, szczególnie wskazany przy Świątecznym stole.
Z notatnika toksykologa:
- Wybieraj goździki w całości, będą miały wyraźniejszy aromat niż mielona przyprawa, a dodatkowo mniejszy kontakt z opakowaniem.
- Goździki nie powinny być całkowicie wysuszone, po naciśnięciu na nie paznokciem, powinniśmy poczuć intensywny aromat wydobywając odrobinę olejku.
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuńChyba akurat takiej herbaty nie miałam jeszcze okazji pić. Ogólnie bardzo chętnie pijam herbatę i mam całą szufladę różnych smaków. Oczywiście do tego potrzebny jest odpowiedni zestaw do picia i kupiłam taki w https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata z którego jestem bardzo zadowolona.
OdpowiedzUsuńLudzie. Co wy gadacie
OdpowiedzUsuń