Cynamon to kolejna przyprawa, którą pachną Święta. W połączeniu z jabłkami przywodzi na myśl domową szarlotkę, smak i zapach, od którego nawet w mroźny dzień robi się cieplej.
Składniki:
Składniki:
- 50g suchej kaszy jaglanej
- 125g mleka 2% tłuszczu
- 1 jabłko
- 4 daktyle
- Łyżeczka oleju kokosowego
- Laska cynamonu
- Cynamon mielony

Kaszę wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj z laską cynamonu.
Pod koniec gotowania dodaj posiekane daktyle.
Jabłko pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojone jabłko oraz mielony cynamon, całość podprażyć.
Prażone jabłka dodaj do kaszy, całość zblenduj.

Posiłek można "odchudzić" zmniejszając ilość mleka i gotując kaszę na wodzie, a także rezygnując z przesmażania jabłek.
Jeśli chcemy aby jaglanka była bardziej sycąca, możemy zwiększyć porcję, dodać większą ilość oleju kokosowego, a dla pragnących słodszego deseru, ➤domowy cukier waniliowy.
Z notatnika dietetyka:
Energia: 400 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 72 g
Błonnik: 5,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz