13 grudnia 2016

Jaglanka o smaku szarlotki

Cynamon to kolejna przyprawa, którą pachną Święta. W połączeniu z jabłkami przywodzi na myśl domową szarlotkę, smak i zapach, od którego nawet w mroźny dzień robi się cieplej.


Składniki:

  • 50g suchej kaszy jaglanej
  • 125g mleka 2% tłuszczu
  • 1 jabłko
  • 4 daktyle 
  • Łyżeczka oleju kokosowego
  • Laska cynamonu
  • Cynamon mielony


Kaszę wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj z laską cynamonu. 

Pod koniec gotowania dodaj posiekane daktyle.

Jabłko pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej olej kokosowy,  dodaj pokrojone jabłko oraz mielony cynamon, całość podprażyć.

Prażone jabłka dodaj do kaszy,  całość zblenduj. 


Pamiętaj, że zawsze są możliwe modyfikacje, w zależności od zapotrzebowania energetycznego i tolerancji produktów.

Posiłek można "odchudzić" zmniejszając ilość mleka i gotując kaszę na wodzie, a także rezygnując z przesmażania jabłek. 

Jeśli chcemy aby jaglanka była bardziej sycąca, możemy zwiększyć porcję, dodać większą ilość oleju kokosowego, a dla pragnących słodszego deseru, ➤domowy cukier waniliowy.



Z notatnika dietetyka:

Energia: 400 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 72 g
Błonnik: 5,8 g




Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u