- 3 średnie marchewki
- 2 pomarańcze
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego lub laska wanilii
- 6 jaj
- 1 szklanka oleju
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g mąki tortowej (lub jeszcze lepiej 250 g mielonych migdałów)
- 100 g żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1 łyżeczka mielonych przypraw - cynamon, imbir, szafran, goździki
- odrobina masła do wysmarowania formy
- 2 tabliczki białej czekolady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Pomarańcze sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę, uważając żeby nie zetrzeć białej, gorzkiej skórki. Odłóż startą skórkę w miseczce pod przykryciem.
Wyciśnij sok z obu pomarańczy.
Zetrzyj marchew. Połowę na grubych okach, połowę na drobnych. Zalej startą marchewkę sokiem z 1 pomarańczy i odstaw na chwilę.
Żurawinę namocz w soku z pomarańczy.
Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz zmielonymi migdałami.
Jajka wbij do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy (lub ziarna z laski wanilii). Ubij na gładką, jasną masę.
Ubijaj delikatnie i w trakcie dolewaj olej.
Dodaj starte migdały lub migdały i mąkę. Delikatnie przemieszaj.
Marchew odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do masy. Dodaj odsączoną żurawinę, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i przyprawy.
Delikatnie wymieszaj masę i przelej do formy.
Piecz w temperaturze 180 C ok. 50 minut. Przy cieście z samych migdałów czas pieczenia może być odrobinę dłuższy, a ciasto będzie bardziej wilgotne i może się bardziej rozpadać.
Kiedy ciasto ostygnie polej rozpuszczoną białą czekoladą.
Z notatnika dietetyka:
W 100g
Energia: 355 kcal
Białko: 7,3g
Tłuszcze: 24g
Węglowodany: 31g
Błonnik: 2,9g
Błonnik: 2,9g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz