Składniki:
- 300 g płatów śledzi matiasów
- 1 średnia cebula
- sok wyciśnięty z połowy sporej cytryny lub 1 całej
- 3 listki laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- pieprz czarny mielony
- 50 ml oleju rzepakowego dobrej jakości

Jeżeli śledzie są zbyt słone dobrze jest je wymoczyć przez kilka godzin w maślance lub wodzie. Następnie pokrój je na niewielkie kawałki (paseczki).
Posiekaj cebulę w kosteczkę.
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przyprawy, sok z cytryny i olej.
Przemieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się wymieszały.
Z notatnika dietetyka:
W 100 g (4 łyżki)
Energia: 255 kcal
Białko: 13,7 g
Tłuszcze: 19,2 g
Węglowodany: 1,6 g
Błonnik: 0,3 g
Z notatnika toksykologa:
- Wybieraj śledzie w zalewie solankowej na wagę, z większych beczek.
- Unikaj pakowanych porcji śledzia w oleju w plastikowych opakowaniach.
- Przepłucz śledzie przed przygotowaniem pod bieżącą wodą.
- Olej wybieraj w szklanej butelce.
- Cytrynę umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz