14 grudnia 2016

Świąteczne śledzie w śmietanie

Składniki:


  • 300 g śledzi matiasów w płatach
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 średnia cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 100 g suszonej żurawiny
  • czarny pieprz mielony

Jeżeli kupione śledzie są bardzo słone przed zrobieniem sałatki dobrze jest wymoczyć je kilka godzin w wodzie lub maślance. Śledzie pokrój na paseczki.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. (Podpatrzone u Mistrzów Kulinarnych: posiekaną cebulę połóż na czystą materiałową ściereczkę, obficie posól i poczekaj kilka minut, aż puści sok i zmięknie. Następnie zwiń szmatkę, aby cebula znalazła się w "kieszonce" i włóż pod strumień bieżącej wody, aby wypłukać sól. Odciśnij nadmiar wody ze szmatki. Dzięki temu trikowi cebula staje się miękka i pozbawiona ostrego smaku).

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem.

Z notatnika dietetyka:
6 porcji. W jednej porcji (150 g)

Energia: 230 kcal
Białko: 10,8 g
Tłuszcze: 11,6 g
Węglowodany: 17,7 g
Błonnik: 1,6 g


Z notatnika toksykologa:

  • Śledzie wybieraj w płatach moczonych w solance. Opłucz je pod bieżącą wodą.
  • Ogórki kiszone w słoiku :)
  • Śmietana w słoiku będzie lepszym wyborem niż w plastikowym opakowaniu.
  • Suszoną żurawinę warto kupić na wagę. Jeśli kupujesz  w plastikowym opakowaniu, zwróć uwagę, by nie było dodatku oleju i cukru.

Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u