Idealna przekąska na drugie śniadanie, kiedy już poranna kawa pomału przestaje działać; dawka węglowodanów dostarczy nam energii, a słodki posiłek zapewni poprawę humoru.
- 50g suchej kaszy jaglanej
- 125g mleka 2% tłuszczu
- 1 niewielki banan
- ¼ awokado
- 1 łyżeczka kakao
- cynamon
- laska wanilii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Kaszę wsyp do
mleka (proporcje: 1 porcja kaszy, 2,5 porcji mleka), dodaj odrobinę soku z cytryny i gotuj na
niewielkim ogniu. Dla niesamowitego aromatu możesz do gotującego mleka dodać laskę wanilii.
Do ciepłej,
ugotowanej kaszy, dodaj pokrojonego banana, awokado i cynamon, całość
zblenduj na gładką masę.
Połowę masy przełóż do słoiczka lub miseczki, do pozostałej połowy dodaj łyżeczkę kakao i ponownie zblenduj na niewielkich obrotach.
Podawaj w wysokich, szklanych pojemnikach :)
Połowę masy przełóż do słoiczka lub miseczki, do pozostałej połowy dodaj łyżeczkę kakao i ponownie zblenduj na niewielkich obrotach.
Podawaj w wysokich, szklanych pojemnikach :)
Z notatnika dietetyka:
Energia: 400
kcal
Białko: 12,6g
Tłuszcze: 12,0g
Węglowodany: 64,0g
Błonnik: 4,5g
Ten przepis ma
wiele wariantów - pomimo, że jest odpowiedni także dla osób na diecie
redukcyjnej, to jeśli spożywamy go na przekąskę i chcemy obniżyć kaloryczność, możemy ugotować kaszę na wodzie
zamiast na mleku, zamiast banana dodać owoce o mniejszej zawartości cukru (np.mrożone maliny).
Jeśli natomiast potrzebujemy więcej energii można dodać do masy więcej awokado, oleju kokosowego, orzechów lub nasion.
Kasze nie muszą być nudne, a drugie śniadanie być tylko kanapką. Robi się samo, gotowe do wyjścia szybciej niż niejedna kobietka :)
Z notatek toksykologa:
Jeśli natomiast potrzebujemy więcej energii można dodać do masy więcej awokado, oleju kokosowego, orzechów lub nasion.
Kasze nie muszą być nudne, a drugie śniadanie być tylko kanapką. Robi się samo, gotowe do wyjścia szybciej niż niejedna kobietka :)
Z notatek toksykologa:
- Mleko kup w szklanej butelce.
- Kaszę jaglaną w papierowym woreczku lub przesyp od razu po zakupie do szklanego słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz