22 grudnia 2016

Świąteczne ciasto marchewkowo-migdałowe Oli

0
Składniki:

  • 3 średnie marchewki 
  • 2 pomarańcze
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub laska wanilii
  • 6 jaj
  • 1 szklanka oleju
  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki tortowej (lub jeszcze lepiej 250 g mielonych migdałów)
  • 100 g żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mielonych przypraw - cynamon, imbir, szafran, goździki
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • 2 tabliczki białej czekolady 


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Pomarańcze sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę, uważając żeby nie zetrzeć białej, gorzkiej skórki. Odłóż startą skórkę w miseczce pod przykryciem.

Wyciśnij sok z obu pomarańczy.

Zetrzyj marchew. Połowę na grubych okach, połowę na drobnych. Zalej startą marchewkę sokiem z 1 pomarańczy i odstaw na chwilę.

Żurawinę namocz w soku z pomarańczy.

Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz zmielonymi migdałami.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy (lub ziarna z laski wanilii). Ubij na gładką, jasną masę.

Ubijaj delikatnie i w trakcie dolewaj olej.

Dodaj starte migdały lub migdały i mąkę. Delikatnie przemieszaj.

Marchew odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do masy. Dodaj odsączoną żurawinę, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i przyprawy.

Delikatnie wymieszaj masę i przelej do formy.

Piecz w temperaturze 180 C ok. 50 minut. Przy cieście z samych migdałów czas pieczenia może być odrobinę dłuższy, a ciasto będzie bardziej wilgotne i może się bardziej rozpadać.

Kiedy ciasto ostygnie polej rozpuszczoną białą czekoladą.


Z notatnika dietetyka:
W 100g


Energia: 355 kcal
Białko: 7,3g
Tłuszcze: 24g
Węglowodany: 31g
Błonnik: 2,9g


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Czytaj dalej »

Wigilijny barszcz z pieczonych buraków

0

Składniki


  • 3 spore czerwone buraki 
  • włoszczyzna
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • suszony majeranek, sól

Buraki bez obierania zawiń w podwójną folię aluminiową. Nastaw temperaturę piekarnika na 180-200°C. Buraki piecz ok. 2 godzin, potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim buraki, aż wystygną.

Uwaga! Buraki można upiec dzień wcześniej.

Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Warzywa zalej wodą do wysokości 2/3 garnka, Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek. Ugotuj wywar.

Buraki obierz ze skóry, zetrzyj na grubych oczkach na tarce lub pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Dodaj olej. Gotuj jeszcze przez 5-10 minut.
Zupę dopraw do smaku solą i sporą ilością suszonego majeranku. Jeżeli wolisz wyraźniejszy smak możesz dodać odrobinę zakwasu barszczu czerwonego lub zakwasu na żurek.

Z notatnika dietetyka:
W 200ml
Energia: 30 kcal


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Czytaj dalej »

20 grudnia 2016

Sałatka jarzynowa

0

Składniki:


3 średnie marchewki     
6 ziemniaków
2 jabłka
4 jajka
3 kiszone ogórki
100 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki dobrego majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz

Marchewkę i ziemniaki ugotuj w skórce do miękkości, ale z zachowaniem jędrności. Ostudź.

Jajka ugotuj na twardo.

Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę. Dodaj jogurt, majonez, musztardę i przyprawy do smaku. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się dobrze wymieszały.


Z notatnika dietetyka:
W 150g


Energia: 137 kcal
Białko: 4,5g
Tłuszcze: 6,7g
Węglowodany: 16,8g
Błonnik: 2,1g

Z notatnika toksykologa:
  • Kiszone ogórki wybieraj w słoiku, nie w plastikowym woreczku.
  • Jeżeli chcesz dodać groszek lub kukurydzę konserwową wybieraj również produkty w szkle. Jeśli jednak wybierzesz produkt w puszce koniecznie przepłucz go na sicie pod bieżącą wodą.
  • Warzywa przed ugotowaniem dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  • Jabłka najlepiej obrać ze skóry, by pozbyć się pestycydów.

Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.


Czytaj dalej »

Pasztet drobiowo-cielęcy

0
Aromatyczny pasztet, szybki i niedrogi w wykonaniu. Dodatek żurawiny i koniaku podkreśla świąteczny smak.


Składniki:

1 szklanka ugotowanego mięsa kury z rosołu
1 marchewka z rosołu
1 wątroba cielęca
2 średniej wielkości jabłka
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
garść suszonej żurawiny
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku
szklanka rosołu
50 ml koniaku lub whiskey
olej, łyżka masła




Pokrój na kawałki cebulę, jabłka.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj masło i obsmaż ze wszystkich stron wątrobę. Dorzuć jabłka, cebulę i czosnek. Smaż na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli, a jabłka delikatnie zmiękną.

Mięso z rosołu oddziel od kości. W naszym przepisie wykorzystano mięso z korpusu kury. Zmiel mięso, marchewkę oraz zawartość patelni  - wątróbkę, cebulę, czosnek, jabłka.

Do masy dodaj żurawinę, posiekaną natkę pietruszki, majeranek. Dolej rosół oraz koniak/whiskey.
Konsystencja powinna przypominać półpłynną masę.  Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 30 minut w temperaturze 180 C.


Z notatnika dietetyka:
W 60g (2 łyżki)

Energia: 150 kcal
Białko: 5,1g
Tłuszcze: 8,5g
Węglowodany: 10,5g
Błonnik: 1,6g


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Czytaj dalej »

Herbata goździkowa

3

Goździki niektórym kojarzą się z dawnym Dniem Kobiet, innym, zupełnie słusznie, z Bożym Narodzeniem, które tuż tuż...


Składniki:



  • Pół łyżeczki goździków
  • Ulubiona herbata
  • Opcjonalnie skórka pomarańczy, cynamon


Zaparz ulubioną herbatę.

Goździki utrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku, chwilę i na niewielkich obrotach. Nie miel ich na proszek.

Do gorącego herbacianego naparu dodaj goździki (oraz dodatki) i parz około 10 minut.

Przecedź herbatę przez sitko lub gazę.

Jeśli masz ochotę na słodszą wersję, dodaj ksylitolu, prawdziwego cukru waniliowego, lub łyżeczkę domowego dżemu.


Goździki należą do przypraw korzennych i są to suszone pąki goździkowca, nie mylić z kwiatami, które zwykle są uprawiane w celach dekoracyjnych. Ich dobroczynne właściwości oraz szerokie spektrum działania znane jest od tysięcy lat. Ta przyprawa może łagodzić stan zapalny, działać przeciwbólowo, neutralizować nieprzyjemny zapach z ust, a także całościowo pomagać w walce z infekcją (zmniejszając nasilenie bólu, kataru czy kaszlu). Ponadto, podobnie jak inne przyprawy, wspomaga pracę układu pokarmowego, szczególnie wskazany przy Świątecznym stole.




Z notatnika toksykologa:
  • Wybieraj goździki w całości, będą miały wyraźniejszy aromat niż mielona przyprawa, a dodatkowo mniejszy kontakt z opakowaniem.
  • Goździki nie powinny być całkowicie wysuszone, po naciśnięciu na nie paznokciem, powinniśmy poczuć intensywny aromat wydobywając odrobinę olejku.

Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.


Czytaj dalej »

14 grudnia 2016

Świąteczne śledzie w śmietanie

0

Składniki:


  • 300 g śledzi matiasów w płatach
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 średnia cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 100 g suszonej żurawiny
  • czarny pieprz mielony

Jeżeli kupione śledzie są bardzo słone przed zrobieniem sałatki dobrze jest wymoczyć je kilka godzin w wodzie lub maślance. Śledzie pokrój na paseczki.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. (Podpatrzone u Mistrzów Kulinarnych: posiekaną cebulę połóż na czystą materiałową ściereczkę, obficie posól i poczekaj kilka minut, aż puści sok i zmięknie. Następnie zwiń szmatkę, aby cebula znalazła się w "kieszonce" i włóż pod strumień bieżącej wody, aby wypłukać sól. Odciśnij nadmiar wody ze szmatki. Dzięki temu trikowi cebula staje się miękka i pozbawiona ostrego smaku).

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem.

Z notatnika dietetyka:
6 porcji. W jednej porcji (150 g)

Energia: 230 kcal
Białko: 10,8 g
Tłuszcze: 11,6 g
Węglowodany: 17,7 g
Błonnik: 1,6 g


Z notatnika toksykologa:

  • Śledzie wybieraj w płatach moczonych w solance. Opłucz je pod bieżącą wodą.
  • Ogórki kiszone w słoiku :)
  • Śmietana w słoiku będzie lepszym wyborem niż w plastikowym opakowaniu.
  • Suszoną żurawinę warto kupić na wagę. Jeśli kupujesz  w plastikowym opakowaniu, zwróć uwagę, by nie było dodatku oleju i cukru.

Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Czytaj dalej »

Śledzie w oleju

0

Składniki:


  • 300 g płatów śledzi matiasów
  • 1 średnia cebula
  • sok wyciśnięty z połowy sporej cytryny lub 1 całej
  • 3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • pieprz czarny mielony
  • 50 ml oleju rzepakowego dobrej jakości


Jeżeli śledzie są zbyt słone dobrze jest je wymoczyć przez kilka godzin w maślance lub wodzie. Następnie pokrój je na niewielkie kawałki (paseczki).

Posiekaj cebulę w kosteczkę.

Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przyprawy, sok z cytryny i olej.

Przemieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się wymieszały.

Z notatnika dietetyka:
W 100 g (4 łyżki)

Energia: 255 kcal
Białko: 13,7 g
Tłuszcze: 19,2 g
Węglowodany: 1,6 g
Błonnik: 0,3 g


Z notatnika toksykologa:


  • Wybieraj śledzie w zalewie solankowej na wagę, z większych beczek. 
  • Unikaj pakowanych porcji śledzia w oleju w plastikowych opakowaniach.
  • Przepłucz śledzie przed przygotowaniem pod bieżącą wodą.
  • Olej wybieraj w szklanej butelce.
  • Cytrynę umyj dokładnie pod bieżącą wodą.



Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Czytaj dalej »

Śledzie z krainy baśni tysiąca i jednej nocy

0

Składniki:


  • 0,5 kg śledzi matiasów
  • 3 cebule
  • 4 łyżki łagodnego ketchupu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g rodzynek sułtanek
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • czarny pieprz


Śledzie wymocz przez pół godziny w wodzie, by usunąć nadmiar soli. Potem pokrój na cienkie paski, skrop z sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

W tym czasie pokrój cebulę w kostkę lub półksiężyce. Podduś na oleju do miękkości. Dodaj ketchup, przecier, cukier, pieprz oraz rodzynki.

Śledzie odsącz z nadmiaru płynu i dodaj sos. Wymieszaj. Odstaw, aby smaki się połączyły. Najlepiej na całą noc.

Z notatnika dietetyka:
6 porcji. W jednej porcji (140 g)

Energia: 260 kcal
Białko: 17,1 g
Tłuszcze: 14,6 g
Węglowodany: 9,6 g
Błonnik: 1,3 g


Z notatnika toksykologa:

  • Przecier pomidorowy, ketchup i olej wybieraj w opakowaniach szklanych.
  • Rodzynki najlepiej kupować na wagę. Jeśli kupujesz w opakowaniu plastikowym, przesyp jak najszybciej do szklanego pojemnika.



Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Czytaj dalej »

13 grudnia 2016

Jaglanka o smaku szarlotki

0
Cynamon to kolejna przyprawa, którą pachną Święta. W połączeniu z jabłkami przywodzi na myśl domową szarlotkę, smak i zapach, od którego nawet w mroźny dzień robi się cieplej.


Składniki:

  • 50g suchej kaszy jaglanej
  • 125g mleka 2% tłuszczu
  • 1 jabłko
  • 4 daktyle 
  • Łyżeczka oleju kokosowego
  • Laska cynamonu
  • Cynamon mielony


Kaszę wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj z laską cynamonu. 

Pod koniec gotowania dodaj posiekane daktyle.

Jabłko pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej olej kokosowy,  dodaj pokrojone jabłko oraz mielony cynamon, całość podprażyć.

Prażone jabłka dodaj do kaszy,  całość zblenduj. 


Pamiętaj, że zawsze są możliwe modyfikacje, w zależności od zapotrzebowania energetycznego i tolerancji produktów.

Posiłek można "odchudzić" zmniejszając ilość mleka i gotując kaszę na wodzie, a także rezygnując z przesmażania jabłek. 

Jeśli chcemy aby jaglanka była bardziej sycąca, możemy zwiększyć porcję, dodać większą ilość oleju kokosowego, a dla pragnących słodszego deseru, ➤domowy cukier waniliowy.



Z notatnika dietetyka:

Energia: 400 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 72 g
Błonnik: 5,8 g




Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Czytaj dalej »

4 grudnia 2016

Rozgrzewający napój cynamonowo-pomarańczowy

0

Sezon na cytrusy, to niestety także sezon na przeziębienie. Tym bardziej warto cytrusy spożywać, bo są cennym źródłem witaminy C, wskazanej w walce chorobami. Ponadto, owoc najliczniej na świecie uprawianych drzew owocowych, czyli wspomniana pomarańcza, dostarcza również błonnika (szczególnie w białej błonce), beta karotenu, a także wielu witamin, potasu, a nawet... wapnia.
Jedzmy więc, nie tylko wprowadzając się w spokojny, świąteczny nastrój, ale także, a nawet przede wszystkim - na zdrowie!


Składniki:

  • Sok z 1 pomarańczy
  • Laska cynamonu
  • Pół łyżeczki goździków
  • Łyżeczka miodu


Laskę cynamonu i goździki zalej filiżanką wrzątku, odstaw do ostygnięcia. Do szklanki włóż łyżeczkę miodu, dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość dopełnij ciepłym naparem cynamonowym.

Z notatnika dietetyka:


Co się kryje w sporej pomarańczy (240g)?

Energia: 110 kcal
Białko: 2,3g
Tłuszcze: 0,5g
Węglowodany: 27g
Błonnik: 4,8g

Jak wybrać najlepsze pomarańcze? 

Owoc powinien być jędrny, podobnie skórka, która musi być gładka, bez widocznych przebarwień i plam.

Z notatek toksykologa: 

Pamiętajmy, że ze względu na konieczność długiego transportu, pomarańcze są pryskane pestycydami, które zapewniają im trwałość i długie przechowywanie. Pestycydy działają bardzo silnie na układ hormonalny, to bardzo aktywne EDC!

BEZWGLĘDNIE przed spożyciem zawsze sparz owoc wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę pod bieżącą wodą.


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Czytaj dalej »

Cukier waniliowy

0



Składniki:

  • 1 kg cukru 
  • 3 laski wanilii
  • szklany słój




Niesamowity, intensywny aromat. Niezastąpiony do świątecznych wypieków. Warto przygotować go wcześniej, im dłużej przechowywany tym bardziej aromatyczny.






Z notatek toksykologa:
  • Zdrowsza alternatywa dla cukru wanilinowego, który z wanilią ma niewiele wspólnego.
  • Wybieraj cukier w papierowym opakowaniu.
  • Laski wanilii najlepiej wybrać pakowane w szklane "probówki".


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.


Czytaj dalej »

1 grudnia 2016

Kasza jaglana biało-czarna

0
Idealna przekąska na drugie śniadanie, kiedy już poranna kawa pomału przestaje działać; dawka węglowodanów dostarczy nam energii, a słodki posiłek zapewni poprawę humoru.


Składniki:

  • 50g suchej kaszy jaglanej
  • 125g mleka 2% tłuszczu
  • 1 niewielki banan
  • ¼ awokado
  • 1 łyżeczka kakao
  • cynamon
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kaszę wsyp do mleka (proporcje: 1 porcja kaszy, 2,5 porcji mleka), dodaj odrobinę soku z cytryny i gotuj na niewielkim ogniu. Dla niesamowitego aromatu możesz do gotującego mleka dodać laskę wanilii.

Do ciepłej, ugotowanej kaszy, dodaj pokrojonego banana, awokado i cynamon, całość zblenduj na gładką masę. 

Połowę masy przełóż do słoiczka lub miseczki, do pozostałej połowy dodaj łyżeczkę kakao i ponownie zblenduj na niewielkich obrotach.

Podawaj w wysokich, szklanych pojemnikach :)

Z notatnika dietetyka:

Energia: 400 kcal
Białko: 12,6g
Tłuszcze: 12,0g
Węglowodany: 64,0g
Błonnik: 4,5g

Ten przepis ma wiele wariantów - pomimo, że jest odpowiedni także dla osób na diecie redukcyjnej, to jeśli spożywamy go na przekąskę i chcemy obniżyć kaloryczność, możemy ugotować kaszę na wodzie zamiast na mleku, zamiast banana dodać owoce o mniejszej zawartości cukru (np.mrożone maliny).
Jeśli natomiast potrzebujemy więcej energii można dodać do masy więcej awokado, oleju kokosowego, orzechów lub nasion.

Kasze nie muszą być nudne, a drugie śniadanie być tylko kanapką. Robi się samo, gotowe do wyjścia szybciej niż niejedna kobietka :)


Z notatek toksykologa:

  • Mleko kup w szklanej butelce.
  • Kaszę jaglaną w papierowym woreczku lub przesyp od razu po zakupie do szklanego słoika.


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.


Czytaj dalej »

Szpinakolada

0

Składniki:

  • 2 opakowania jogurtu naturalnego probiotycznego (po 200g)
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 garści  młodego szpinaku ("baby")
  • pół dojrzałego świeżego ananasa

Wszystkie składniki starannie zmiksuj :)

Możesz podawać w formie koktajlu do picia lub jako pożywne śniadanie z płatkami, orzechami, nasionami czy świeżymi owocami.

Z notatnika dietetyka:

Energia: 350 kcal
Białko: 16g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 54g
Błonnik: 4,6g

Ten koktajl ma wiele modyfikacji i smaków.
Łatwo go zabrać ze sobą zawsze i wszędzie. 

Jeśli chcesz ograniczyć ilość kalorii w posiłku, zmniejsz ilość banana i ananasa. Możesz też zamienić jogurt filiżanką schłodzonego naparu z zielonej herbaty.


Z notatek toksykologa:


  • Postaraj się wybrać świeże warzywa i owoce, niepakowane w plastikowe opakowania i folie.
  • Bardzo dokładnie myj owoce i szpinak pod bieżącą wodą.
  • Nie używaj ananasa z puszki! Jeśli nie masz wyboru - zamień owoc - np. na świeżą pomarańczę.
  • W absolutnej konieczności - weź tylko owoc z puszki, ale nie używaj zalewy.


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.


Czytaj dalej »

Jogurt z nasionami chia i musem owocowym

0
   
Składniki:
                    
  • Jogurt naturalny 
    (2% tłuszczu) - 200g
  • Jogurt grecki 
    (9% tłuszczu)- 50g (2 łyżki)
  • Nasiona szałwii hiszpańskiej (chia)
    15g (3 łyżeczki)
  • Jabłko – 1 mała sztuka
  • Kiwi – 2 sztuki

Do słoiczka przełóż jogurty i wymieszaj.

Dodaj nasiona chia i wymieszaj ponownie.

Wstaw na noc do lodówki.

Rano zblenduj obrane i pokrojone owoce, mus ułóż na wierzchu jogurtu.


Z notatnika dietetyka:

Energia: 400 kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 14,5g
Węglowodany: 58,0g
Błonnik: 11,5g

Bomba witaminowa i błonnikowa, dlatego należy pamiętać o prawidłowym nawodnieniu w ciągu dnia (błonnik wiąże wodę w jelitach). Jeśli chcemy ograniczyć ilość kalorii, możemy zrezygnować z jogurtu greckiego i zmniejszyć ilość owoców w posiłku lub zblendować owoc z warzywami (szpinakiem/jarmużem/pietruszką).
Jeśli potrzebujemy więcej mocy, możemy dodać wiórki kokosowe, płatki migdałów lub inne orzechy. Na zdrowie!


Z notatek toksykologa:

  • Najlepiej wybrać jogurt w szklanym słoiku, co jeszcze póki co w Polsce jest niemal nieosiągalne. Ale wierzymy, że to się niebawem zmieni :)
  • Skład jogurtu - im krótszy - tym lepszy! NIE WYBIERAJ jogurtu 0%. 
  • Jogurt, który ma w składzie wypisane szczepy bakterii jest lepszy niż produkt, który zawiera żywe kultury bakterii.
  • Owoce umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki - zmniejszysz narażenie na pestycydy.
  • Nasiona chia przechowuj w szklanym słoiku w suchym, chłodnym miejscu.

Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Czytaj dalej »

11 listopada 2016

Plastikowe opakowania - dlaczego z nimi walczymy

11


Opakowania, czyli co na nas czyha w żywności:

Kupujemy coraz więcej produktów żywnościowych w  plastikowych opakowaniach. Bardzo często nie musimy nawet myć takiej żywności. Wystarczy, że otworzymy opakowanie, zjemy sałatkę, a po spożyciu wyrzucimy pojemnik do śmieci. Bardzo wygodne... zwłaszcza, kiedy mamy napięty plan dnia i mnóstwo obowiązków. 
Z pewnością jednak zaniepokoiłoby nas, gdybyśmy w naszym jedzeniu znaleźli kawałek plastiku, zapewne wyrzucilibyśmy cały posiłek do kosza. Ale czy zdajesz sobie sprawę, że w żywności pakowanej w plastikowe opakowania i puszki znajdują się "kawałki plastiku", których nie jesteśmy w stanie dostrzec gołym okiem? To plastyfikatory, substancje chemiczne dodawane do plastiku na etapie produkcji, które w miarę upływu czasu przenikają z opakowania do żywności.


Plastik jest tworzywem niezwykle wygodnym, nie tylko lekkim, ale także tanim, a zatem powszechnie stosowanym w wytwarzaniu opakowań. Nic dziwnego, że tak chętnie sięgamy po napoje w plastikowych butelkach, pakowane w tworzywa  sałatki na lunch czy opakowane produkty podczas codziennych zakupów, które łatwo można przetransportować do domu.

Czy jest to dobry wybór? Wyniki badań naukowych potwierdzają, że niekoniecznie...

W opakowaniach zwykle są materiały, do których produkcji używa się bisfenolu A (BPA) i ftalanów (PAE) – najbardziej powszechnych plastyfikatorów – substancji nadających elastyczność tworzywom sztucznym, w tym mających bezpośredni kontakt z żywnością.

BPA oraz ftalany są substancjami chemicznymi, które w budowie cząsteczki przypominają nasze naturalne hormony. Wpływają negatywnie na zdrowie człowieka. Należą do związków endokrynnie czynnych (ang. endocrine disrupting chemicals, EDC), czyli substancji, które zaburzają działanie układu dokrewnego (hormonalnego) i zwiększają ryzyko chorób cywilizacyjnych tak jak niepłodność, nowotwory, otyłość.

Więcej o konsekwencjach działania EDC na organizm człowieka opiszemy w kolejnych postach.



Ważne!

Związki EDC mogą przenikać z opakowań do żywności. Migracja ta jest różna w zależności od czasu i warunków przechowywania (wilgotność, temperatura), a także składu artykułu spożywczego (obecność soli, cukru czy tłuszczu). 


W jaki sposób zmniejszyć narażenie na EDC?
  • Wybieraj świeżą żywność niepakowaną, lub pakowaną w papier bądź  szklane pojemniki,

  • Jeśli już kupisz żywność w plastikowym opakowaniu lub puszce, to przełóż ją jak najszybciej do szklanego pojemnika lub słoika.
    Owoce i warzywa wyciągnij na talerz lub do miski.

Te niewielkie modyfikacje codziennego życia, znaczą wiele dla Twojego organizmu.

Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Czytaj dalej »

Dołącz do nas na Facebook'u