20 grudnia 2016

Pasztet drobiowo-cielęcy

Aromatyczny pasztet, szybki i niedrogi w wykonaniu. Dodatek żurawiny i koniaku podkreśla świąteczny smak.


Składniki:

1 szklanka ugotowanego mięsa kury z rosołu
1 marchewka z rosołu
1 wątroba cielęca
2 średniej wielkości jabłka
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
garść suszonej żurawiny
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku
szklanka rosołu
50 ml koniaku lub whiskey
olej, łyżka masła




Pokrój na kawałki cebulę, jabłka.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj masło i obsmaż ze wszystkich stron wątrobę. Dorzuć jabłka, cebulę i czosnek. Smaż na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli, a jabłka delikatnie zmiękną.

Mięso z rosołu oddziel od kości. W naszym przepisie wykorzystano mięso z korpusu kury. Zmiel mięso, marchewkę oraz zawartość patelni  - wątróbkę, cebulę, czosnek, jabłka.

Do masy dodaj żurawinę, posiekaną natkę pietruszki, majeranek. Dolej rosół oraz koniak/whiskey.
Konsystencja powinna przypominać półpłynną masę.  Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 30 minut w temperaturze 180 C.


Z notatnika dietetyka:
W 60g (2 łyżki)

Energia: 150 kcal
Białko: 5,1g
Tłuszcze: 8,5g
Węglowodany: 10,5g
Błonnik: 1,6g


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u