4 grudnia 2016

Rozgrzewający napój cynamonowo-pomarańczowy

Sezon na cytrusy, to niestety także sezon na przeziębienie. Tym bardziej warto cytrusy spożywać, bo są cennym źródłem witaminy C, wskazanej w walce chorobami. Ponadto, owoc najliczniej na świecie uprawianych drzew owocowych, czyli wspomniana pomarańcza, dostarcza również błonnika (szczególnie w białej błonce), beta karotenu, a także wielu witamin, potasu, a nawet... wapnia.
Jedzmy więc, nie tylko wprowadzając się w spokojny, świąteczny nastrój, ale także, a nawet przede wszystkim - na zdrowie!


Składniki:

  • Sok z 1 pomarańczy
  • Laska cynamonu
  • Pół łyżeczki goździków
  • Łyżeczka miodu


Laskę cynamonu i goździki zalej filiżanką wrzątku, odstaw do ostygnięcia. Do szklanki włóż łyżeczkę miodu, dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość dopełnij ciepłym naparem cynamonowym.

Z notatnika dietetyka:


Co się kryje w sporej pomarańczy (240g)?

Energia: 110 kcal
Białko: 2,3g
Tłuszcze: 0,5g
Węglowodany: 27g
Błonnik: 4,8g

Jak wybrać najlepsze pomarańcze? 

Owoc powinien być jędrny, podobnie skórka, która musi być gładka, bez widocznych przebarwień i plam.

Z notatek toksykologa: 

Pamiętajmy, że ze względu na konieczność długiego transportu, pomarańcze są pryskane pestycydami, które zapewniają im trwałość i długie przechowywanie. Pestycydy działają bardzo silnie na układ hormonalny, to bardzo aktywne EDC!

BEZWGLĘDNIE przed spożyciem zawsze sparz owoc wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę pod bieżącą wodą.


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u