20 grudnia 2016

Sałatka jarzynowa

Składniki:


3 średnie marchewki     
6 ziemniaków
2 jabłka
4 jajka
3 kiszone ogórki
100 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki dobrego majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz

Marchewkę i ziemniaki ugotuj w skórce do miękkości, ale z zachowaniem jędrności. Ostudź.

Jajka ugotuj na twardo.

Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę. Dodaj jogurt, majonez, musztardę i przyprawy do smaku. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się dobrze wymieszały.


Z notatnika dietetyka:
W 150g


Energia: 137 kcal
Białko: 4,5g
Tłuszcze: 6,7g
Węglowodany: 16,8g
Błonnik: 2,1g

Z notatnika toksykologa:
  • Kiszone ogórki wybieraj w słoiku, nie w plastikowym woreczku.
  • Jeżeli chcesz dodać groszek lub kukurydzę konserwową wybieraj również produkty w szkle. Jeśli jednak wybierzesz produkt w puszce koniecznie przepłucz go na sicie pod bieżącą wodą.
  • Warzywa przed ugotowaniem dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  • Jabłka najlepiej obrać ze skóry, by pozbyć się pestycydów.

Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u