14 grudnia 2016

Śledzie z krainy baśni tysiąca i jednej nocy

Składniki:


  • 0,5 kg śledzi matiasów
  • 3 cebule
  • 4 łyżki łagodnego ketchupu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g rodzynek sułtanek
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • czarny pieprz


Śledzie wymocz przez pół godziny w wodzie, by usunąć nadmiar soli. Potem pokrój na cienkie paski, skrop z sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

W tym czasie pokrój cebulę w kostkę lub półksiężyce. Podduś na oleju do miękkości. Dodaj ketchup, przecier, cukier, pieprz oraz rodzynki.

Śledzie odsącz z nadmiaru płynu i dodaj sos. Wymieszaj. Odstaw, aby smaki się połączyły. Najlepiej na całą noc.

Z notatnika dietetyka:
6 porcji. W jednej porcji (140 g)

Energia: 260 kcal
Białko: 17,1 g
Tłuszcze: 14,6 g
Węglowodany: 9,6 g
Błonnik: 1,3 g


Z notatnika toksykologa:

  • Przecier pomidorowy, ketchup i olej wybieraj w opakowaniach szklanych.
  • Rodzynki najlepiej kupować na wagę. Jeśli kupujesz w opakowaniu plastikowym, przesyp jak najszybciej do szklanego pojemnika.



Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz do nas na Facebook'u