2 marca 2017

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to kulinarna tradycja na polskich stołach. Niepowtarzalny aromat i kwaśny smak, to nie jedyne walory tej zupy. Kiszone ogórki to samo zdrowie przy minimalnej kaloryczności, a w połączeniu z wywarem warzywnym (i samymi warzywami) dostarczą nie tylko dobroczynnych bakterii probiotycznych, ale także witamin. Zamknij zdrową ogórkową w słoiku i zabierz ze sobą!


Składniki:
Bulion wolny od EDC (wypróbuj!)
4 ziemniaki
2 marchewki
5 ogórków kiszonych i woda (kiszonka) z ogórków
pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Koperek (świeży lub mrożony)

Do gotowego bulionu dodaj pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki oraz przyprawy.

Gotuj na niewielkim ogniu około 25 minut.

Dodaj starte ogórki i wodę (kiszonkę), całość dopraw koperkiem i gotuj jeszcze 5 minut.



Z notatnika toksykologa

  • Wybieraj ogórki ze słoika, nie plastikowych worków.
  • Ogórki powinny być kiszone, nie kwaszone. Te drugie zamiast probiotycznych bakterii zawierają ocet.
  • Przyprawy przechowuj w szklanych pojemnikach.





Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis z racji tego, że od jakiegoś czasu szukam fajnych pomysłów na urozmaicenie swojego jadłospisu. Jestem na diecie redukcyjnej więc zupka ogórkowa będzie świetnym rozwiązaniem dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dołącz do nas na Facebook'u