Zupa ogórkowa to kulinarna tradycja na polskich stołach. Niepowtarzalny aromat i kwaśny smak, to nie jedyne walory tej zupy. Kiszone ogórki to samo zdrowie przy minimalnej kaloryczności, a w połączeniu z wywarem warzywnym (i samymi warzywami) dostarczą nie tylko dobroczynnych bakterii probiotycznych, ale także witamin. Zamknij zdrową ogórkową w słoiku i zabierz ze sobą!Składniki:
Bulion wolny od EDC (wypróbuj!)
4 ziemniaki
2 marchewki
5 ogórków kiszonych i woda (kiszonka) z ogórków
pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Koperek (świeży lub mrożony)
Do gotowego bulionu dodaj pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki oraz przyprawy.
Gotuj na niewielkim ogniu około 25 minut.
Dodaj starte ogórki i wodę (kiszonkę), całość dopraw koperkiem i gotuj jeszcze 5 minut.

Z notatnika toksykologa
- Wybieraj ogórki ze słoika, nie plastikowych worków.
- Ogórki powinny być kiszone, nie kwaszone. Te drugie zamiast probiotycznych bakterii zawierają ocet.
- Przyprawy przechowuj w szklanych pojemnikach.
Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można zadbać o swoje zdrowie.
Ciekawy przepis z racji tego, że od jakiegoś czasu szukam fajnych pomysłów na urozmaicenie swojego jadłospisu. Jestem na diecie redukcyjnej więc zupka ogórkowa będzie świetnym rozwiązaniem dla mnie.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jadać zupy!
OdpowiedzUsuń