dzieci, a ze względu na jej prostotę w wykonaniu także wielu dorosłych. Bogata w likopen, silny przeciwutleniacz, który może opóźniać procesy starzenia i wzmacniać nasz układ krwionośny, a nawet zmniejszać ryzyko występowania nowotworów. Mamy dla Was różne przepisy na szybkie i banalne w wykonaniu zupy pomidorowe. Znajdź najlepszą opcję dla siebie i ciesz się maksimum smaku, przy minimum wysiłku.
Wersja tradycyjna (jak u Mamy...)
Składniki:
Zdrowa kostka rosołowa
200 ml przecieru pomidorowego w butelce (passata pomidorowa)
koperek lub bazylia
Wersja vege (SUPER EXPRESOWA)
Składniki:
200 ml przecieru pomidorowego w butelce
1 mała cebula
1 l wrzącej wody
Łyżka oliwy
kilka listków laurowych, ziaren pierzu, ziela angielskiego
Posiekany koper
Cebulę pokrój w kostkę. Podduś na łyżce w oliwy. Dolej wrzątek, przyprawy, przecier. Gotuj kilka minut. Na koniec dodaj posiekany koper (zimą najlepiej ten zamrożony latem w słoiku).
Wersja vege - KREM na większy głód
Do wersji vege dodaj pokruszoną bułkę orkiszową, chwilę gotuj i zblenduj.
Z notatnika toksykologa
- Wybieraj przecier pomidorowy (passata), koncentrat pomidorowy w szklanej butelce lub słoiku.
- W sezonie zimowym i wczesnowiosennym lepiej zrezygnować ze świeżych pomidorów.
- Przyprawy przechowuj w szklanych pojemnikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz