
Kasza jęczmienna 100g
Bulion wolny od EDC (wypróbuj!)
2 marchewki
2 ziemniaki
Pietruszka
Cebula
Natka pietruszki
Kaszę wypłucz, następnie:
opcja 1: wykorzystaj nasz bulion, do gorącego dodaj kaszę i gotuj około 20 minut. Posól dopiero na końcu - "zupa nie ściemnieje".
opcja 2: Ugotuj wywar na warzywach lub z dodatkiem piersi z kurczaka, kawałku biodrówki lub w wersji dla odważnych ;) - kurzych łapkach (świetnie sprawdza się w krupniku a są doskonałym źródłem kolagenu).

Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę oraz cebulę. Gotuj około 20 minut. Dodaj kaszę.
Całość gotuj około 20 minut, dopraw przed końcem gotowania ziołami i natką pietruszki.
Z notatnika toksykologa
- Nie korzystaj z tradycyjnych kostek rosołowych! O ich szkodliwości pisałyśmy tutaj (sprawdź).
- Ugotuj bulion z wyprzedzeniem i przygotuj niemal każdą zupę szybko i bez sztucznych dodatków.
- Wybieraj warzywa od sprawdzonych dostawców, a zmniejszysz ryzyko ekspozycji na stosowane w nadmiarze środki ochrony roślin. Dokładnie obieraj ze skórki i myj pod bieżącą wodą.
- Kasze przechowuj w szklanych pojemnikach (słoikach) i absolutnie nie gotuj w woreczkach. Jak to zrobić? Sprawdź!
Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można zadbać o swoje zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz