Co kostka drobiowego ma wspólnego z drobiem? Tłuszcz kurzy. Natomiast samego mięsa (ekstraktu) mamy w kostce śladowe ilości.
W wielkim skrócie: sól, wzmacniacze smaku, aromaty, cukier, odrobina przypraw i jeszcze mniej wysoce przetworzonego proszku decydującego o tym, czy kostka jest drobiowa czy wołowa.
Opieranie swojego jadłospisu na tego typu produktach może sprawić, że przestaniemy czerpać przyjemność z naturalnego żywienia, ponieważ nasze kubki smakowe przyzwyczają się do intensywnych dodatków chemicznych.
Ponadto, dodatki o podobnym składzie prowadzą do obniżenia jakości całej potrawy. Nadmiar soli w diecie może przyczyniać się do nadciśnienia tętniczego. Tłuszcze roślinne utwardzone mogą obniżać poziom cholesterolu frakcji HDL oraz zwiększać stężenie LDL, a w konsekwencji zwiększać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Długa lista wzmacniaczy smaku również może negatywnie wpływać na nasze zdrowie i uważa się, że może powodować bóle głowy, a nawet przyczyniać się do alergii pokarmowych oraz nadwagi i otyłości.
Zdecydowanie lepszym i zdrowszym rozwiązaniem jest przygotowanie wywarów samodzielnie. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, że robienie zup może być równie szybkie, a przy tym naturalne i wolne od sztucznych dodatków!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz