20 marca 2017

Pasta z jarmużu

Zielona (więc zdrowa), bogata w intensywny smak i... wapń. Jeśli nie masz pomysłu jak przemycić dużą dawkę zieleniny do swojej codziennej diety, a jednocześnie znudziły Ci się już tradycyjne kanapki, ta pasta jest dla Ciebie!


Składniki:
200 g listków jarmużu
50 g parmezanu/gran padano
50 g orzechów nerkowca lub nasiona słonecznika/dyni
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz


Jarmuż zblenduj z dodatkiem oliwy i czosnku, następnie dodaj starty ser, orzechy. Całość zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku.


Z notatnika dietetyka:
W 25g (łyżka)

Energia: 59 kcal
Białko: 2,9g
Tłuszcze: 4,7g
Węglowodany: 2,0g
Błonnik: 0,7g





Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

12 marca 2017

Krupnik


To jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup, niejednej osobie przywodzi niekoniecznie dobre wspomnienia z dzieciństwa. Pomimo to, krupnik zasługuje na uznanie; nie tylko jest sycącą zupą, ale też posiłkiem całorocznym, który niewielkim nakładem sił odwdzięczy nam się pełnowartościowym obiadem.  

Składniki:
Kasza jęczmienna 100g
Bulion wolny od EDC (wypróbuj!)
2 marchewki
2 ziemniaki
Pietruszka
Cebula
Natka pietruszki


Kaszę wypłucz, następnie:

opcja 1: wykorzystaj nasz bulion, do gorącego dodaj kaszę i gotuj około 20 minut. Posól dopiero na końcu - "zupa nie ściemnieje".

opcja 2:  Ugotuj wywar na warzywach lub z dodatkiem piersi z kurczaka, kawałku biodrówki lub w wersji dla odważnych ;) - kurzych łapkach (świetnie sprawdza się w krupniku a są doskonałym źródłem kolagenu). 


Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę oraz cebulę. Gotuj około 20 minut. Dodaj kaszę.

Całość gotuj około 20 minut, dopraw przed końcem gotowania ziołami i natką pietruszki.

Z notatnika toksykologa

  • Nie korzystaj z tradycyjnych kostek rosołowych! O ich szkodliwości pisałyśmy tutaj (sprawdź).
  • Ugotuj bulion z wyprzedzeniem i przygotuj niemal każdą zupę szybko i bez sztucznych dodatków.
  • Wybieraj warzywa od sprawdzonych dostawców, a zmniejszysz ryzyko ekspozycji na stosowane w nadmiarze środki ochrony roślin. Dokładnie obieraj ze skórki i myj pod bieżącą wodą.
  • Kasze przechowuj w szklanych pojemnikach (słoikach) i absolutnie nie gotuj w woreczkach. Jak to zrobić? Sprawdź!


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

2 marca 2017

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to kulinarna tradycja na polskich stołach. Niepowtarzalny aromat i kwaśny smak, to nie jedyne walory tej zupy. Kiszone ogórki to samo zdrowie przy minimalnej kaloryczności, a w połączeniu z wywarem warzywnym (i samymi warzywami) dostarczą nie tylko dobroczynnych bakterii probiotycznych, ale także witamin. Zamknij zdrową ogórkową w słoiku i zabierz ze sobą!


Składniki:
Bulion wolny od EDC (wypróbuj!)
4 ziemniaki
2 marchewki
5 ogórków kiszonych i woda (kiszonka) z ogórków
pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Koperek (świeży lub mrożony)

Do gotowego bulionu dodaj pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki oraz przyprawy.

Gotuj na niewielkim ogniu około 25 minut.

Dodaj starte ogórki i wodę (kiszonkę), całość dopraw koperkiem i gotuj jeszcze 5 minut.



Z notatnika toksykologa

  • Wybieraj ogórki ze słoika, nie plastikowych worków.
  • Ogórki powinny być kiszone, nie kwaszone. Te drugie zamiast probiotycznych bakterii zawierają ocet.
  • Przyprawy przechowuj w szklanych pojemnikach.





Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

27 lutego 2017

Pomidorowa w kilku odsłonach

Zupa pomidorowa, to ulubiona zupa większości
dzieci, a ze względu na jej prostotę w wykonaniu także wielu dorosłych. Bogata w likopen, silny przeciwutleniacz, który może opóźniać procesy starzenia i wzmacniać nasz układ krwionośny, a nawet zmniejszać ryzyko występowania nowotworów. Mamy dla Was różne przepisy na szybkie i banalne w wykonaniu zupy pomidorowe. Znajdź najlepszą opcję dla siebie i ciesz się maksimum smaku, przy minimum wysiłku.

Wersja tradycyjna (jak u Mamy...)

Składniki:
Zdrowa kostka rosołowa
200 ml przecieru pomidorowego w butelce (passata pomidorowa)
koperek lub bazylia




Wersja vege (SUPER EXPRESOWA)

Składniki:
200 ml przecieru pomidorowego w butelce 
1 mała cebula
1 l wrzącej wody
Łyżka oliwy
kilka listków laurowych, ziaren pierzu, ziela angielskiego
Posiekany koper

Cebulę pokrój w kostkę. Podduś na łyżce w oliwy. Dolej wrzątek, przyprawy, przecier. Gotuj kilka minut. Na koniec dodaj posiekany koper (zimą najlepiej ten zamrożony latem w słoiku).




Wersja vege - KREM na większy głód

Do wersji vege dodaj pokruszoną bułkę orkiszową, chwilę gotuj i zblenduj.

Z notatnika toksykologa


  • Wybieraj przecier pomidorowy (passata), koncentrat pomidorowy w szklanej butelce lub słoiku. 
  • W sezonie zimowym i wczesnowiosennym lepiej zrezygnować ze świeżych pomidorów.
  • Przyprawy przechowuj w szklanych pojemnikach.



Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

25 lutego 2017

Zdrowe kostki rosołowe

Wiele przepisów, także na potrawy dietetyczne, mówi o użyciu bulionu warzywnego lub drobiowego - "może być z kostki". Nie może, a przynajmniej nie powinien, szczególnie jeśli dbamy o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Wykonanie domowych kostek rosołowych jest proste, przyjemne w wykonaniu, a efekt będzie z pewnością aromatyczny, zdrowy i naturalny. 


Składniki:
kura rosołowa (korpus)
3 marchewki
2 pietruszki
por
kawałek selera
cebula
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz
opcjonalnie: ząbek czosnku, kawałek chili, suszone grzyby
świeży lubczyk i pęczek zielonej pietruszki

Składniki wolne od związków endokrynnie czynnych (EDC)
Podczas zakupów wybieraj warzywa i mięso nie pakowane w plastikowe czy foliowe opakowania. Wybieraj produkty od sprawdzonych dostawców, z lokalnych upraw. Kura rosołowa hodowana na wolny wybiegu będzie zdecydowanie zdrowsza niż fermowe kurczaki.
Warzywa obierz i umyj dokładnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się pestycydów.

Warzywa obierz i umyj pod bieżącą wodą.

Cebulę przekrój na pół i opal nad płomieniem kuchenki lub włóż ją na kilka minut pod grzałkę nagrzanego piekarnika do maksymalnej temperatury.

Kurę dokładnie opłucz.

Wszystkie składniki włóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu (niskiej temperaturze płyty) przez kilka godzin (w tym czasie masz dużo wolnego czasu dla siebie na przyjemności ;))
Szumowiny delikatnie zbierz łyżką cedzakową.


Wyjmij miękkie mięso i warzywa. Gotuj płyn jeszcze przez około godzinę do zredukowania objętości. Tak zagęszczony bulion można zamrozić w porcjach. Świetnie zastąpi kostki rosołowe i ułatwi przygotowanie obiadów w ciągu tygodnia. W naszym przypadku wykorzystałyśmy silikonowe formy - bez EDC, łatwo wyjąć poszczególne porcje i można pobawić się formą.






Jeśli planujesz podać go na obiad - uzupełnij wyparowaną ilość wody, wrzącą wodą, dzięki czemu rosół zachowa klarowność.



Przypraw do smaku solą i mielonym pieprzem i przelej gorący rosół na talerz z makaronem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub świeżymi listkami melisy (sposób podania na Wyspach Kanaryjskich).

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność rosołu - schłódź go w lodówce przez noc i usuń zewnętrzną warstwę tłuszczu.


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Tradycyjna kostka rosołowa - czy warta uwagi?

Skład kostki rosołowej jest często równie długi jak dla jej przydatności do spożycia. Sól (największa ilość w produkcie), tłuszcz roślinny, glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy, skrobia, tłuszcz kurzy (3%), aromaty, kurkuma, marchew, cukier, ekstrakt drożdzowy, natka pietruszki, nasiona selera, kwas cytrynowy, ekstrakt mięsa kurzego (0,01%), barwnik.

Co kostka drobiowego ma wspólnego z drobiem? Tłuszcz kurzy. Natomiast samego mięsa (ekstraktu) mamy w kostce śladowe ilości.

W wielkim skrócie: sól, wzmacniacze smaku, aromaty, cukier, odrobina przypraw i jeszcze mniej wysoce przetworzonego proszku decydującego o tym, czy kostka jest drobiowa czy wołowa.




Opieranie swojego jadłospisu na tego typu produktach może sprawić, że przestaniemy czerpać przyjemność z naturalnego żywienia, ponieważ nasze kubki smakowe przyzwyczają się do intensywnych dodatków chemicznych.

Ponadto, dodatki o podobnym składzie prowadzą do obniżenia jakości całej potrawy. Nadmiar soli w diecie może przyczyniać się do nadciśnienia tętniczego. Tłuszcze roślinne utwardzone mogą obniżać poziom cholesterolu frakcji HDL oraz zwiększać stężenie LDL, a w konsekwencji zwiększać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Długa lista wzmacniaczy smaku również może negatywnie wpływać na nasze zdrowie i uważa się, że może powodować bóle głowy, a nawet przyczyniać się do alergii pokarmowych oraz nadwagi i otyłości.

Zdecydowanie lepszym i zdrowszym rozwiązaniem jest przygotowanie wywarów samodzielnie. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, że robienie zup może być równie szybkie, a przy tym naturalne i wolne od sztucznych dodatków! 



Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie. 

23 stycznia 2017

Gotowanie na sypko (i szybko), bez EDC!

Nie wiesz jak ugotować ryż, bo do tej pory we wrzątku moczyły się plastikowe woreczki? Zrób to na sypko! I na zdrowie!
Metoda jest tak samo prosta i szybka jak przy gotowaniu woreczków, a oprócz tego ma wiele zalet:
  • W posiłku nie ma związków endokrynnie czynnych (EDC) pochodzących z plastikowych woreczków.
  • Możesz odmierzyć dokładną ilość ryżu czy kaszy. którą chcesz spożyć.
  • W ten sposób można gotować każdy gatunek ryżu czy kaszy. Pamiętaj, żeby ryż brązowy gotować dłużej (zwykle około 25-30 minut).
  • Do wody możesz dodać ulubione przyprawy i zioła. Dzięki temu uzyskasz nie tylko zdrowy, ale też niezwykle aromatyczny posiłek lub dodatek do niego!


Gotowanie ryżu w 5 krokach:
1. Przesyp ryż na metalowe sitko i płucz zimną wodą do momentu, aż woda będzie czysta.
2. W garnku zagotuj 2 razy więcej wody niż użyjesz ryżu (pół szklanki ryżu : szklanka wody),
do wody dodaj soli i łyżeczkę tłuszczu np: olej kokosowy.
3. Do gotującej się wody dodaj ryż i wymieszaj. Poczekaj aż woda zacznie ponownie wrzeć.
4. Gotuj ryż na niewielkim gazie pod przykryciem przez około 10 minut.
5. Po 10 minutach odkryj garnek, wymieszaj zawartość i jeśli na dnie jest woda podgrzej jeszcze
2 minuty. 

Wersja ekspresowa, w 3 krokach:
1. Odmierz szklankę ryżu i dwie szklanki wrzącej wody.
2. Dodaj do garnka, posól ok. pół łyżeczki soli, ew. dodaj ulubione przyprawy (polecamy połówki wyszorowanych cytryn - do dań orientalnych)
3. Gotuj ok. 10 minut.




Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.