12 marca 2017

Krupnik


To jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup, niejednej osobie przywodzi niekoniecznie dobre wspomnienia z dzieciństwa. Pomimo to, krupnik zasługuje na uznanie; nie tylko jest sycącą zupą, ale też posiłkiem całorocznym, który niewielkim nakładem sił odwdzięczy nam się pełnowartościowym obiadem.  

Składniki:
Kasza jęczmienna 100g
Bulion wolny od EDC (wypróbuj!)
2 marchewki
2 ziemniaki
Pietruszka
Cebula
Natka pietruszki


Kaszę wypłucz, następnie:

opcja 1: wykorzystaj nasz bulion, do gorącego dodaj kaszę i gotuj około 20 minut. Posól dopiero na końcu - "zupa nie ściemnieje".

opcja 2:  Ugotuj wywar na warzywach lub z dodatkiem piersi z kurczaka, kawałku biodrówki lub w wersji dla odważnych ;) - kurzych łapkach (świetnie sprawdza się w krupniku a są doskonałym źródłem kolagenu). 


Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę oraz cebulę. Gotuj około 20 minut. Dodaj kaszę.

Całość gotuj około 20 minut, dopraw przed końcem gotowania ziołami i natką pietruszki.

Z notatnika toksykologa

  • Nie korzystaj z tradycyjnych kostek rosołowych! O ich szkodliwości pisałyśmy tutaj (sprawdź).
  • Ugotuj bulion z wyprzedzeniem i przygotuj niemal każdą zupę szybko i bez sztucznych dodatków.
  • Wybieraj warzywa od sprawdzonych dostawców, a zmniejszysz ryzyko ekspozycji na stosowane w nadmiarze środki ochrony roślin. Dokładnie obieraj ze skórki i myj pod bieżącą wodą.
  • Kasze przechowuj w szklanych pojemnikach (słoikach) i absolutnie nie gotuj w woreczkach. Jak to zrobić? Sprawdź!


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz