25 lutego 2017

Zdrowe kostki rosołowe

Wiele przepisów, także na potrawy dietetyczne, mówi o użyciu bulionu warzywnego lub drobiowego - "może być z kostki". Nie może, a przynajmniej nie powinien, szczególnie jeśli dbamy o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Wykonanie domowych kostek rosołowych jest proste, przyjemne w wykonaniu, a efekt będzie z pewnością aromatyczny, zdrowy i naturalny. 


Składniki:
kura rosołowa (korpus)
3 marchewki
2 pietruszki
por
kawałek selera
cebula
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz
opcjonalnie: ząbek czosnku, kawałek chili, suszone grzyby
świeży lubczyk i pęczek zielonej pietruszki

Składniki wolne od związków endokrynnie czynnych (EDC)
Podczas zakupów wybieraj warzywa i mięso nie pakowane w plastikowe czy foliowe opakowania. Wybieraj produkty od sprawdzonych dostawców, z lokalnych upraw. Kura rosołowa hodowana na wolny wybiegu będzie zdecydowanie zdrowsza niż fermowe kurczaki.
Warzywa obierz i umyj dokładnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się pestycydów.

Warzywa obierz i umyj pod bieżącą wodą.

Cebulę przekrój na pół i opal nad płomieniem kuchenki lub włóż ją na kilka minut pod grzałkę nagrzanego piekarnika do maksymalnej temperatury.

Kurę dokładnie opłucz.

Wszystkie składniki włóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu (niskiej temperaturze płyty) przez kilka godzin (w tym czasie masz dużo wolnego czasu dla siebie na przyjemności ;))
Szumowiny delikatnie zbierz łyżką cedzakową.


Wyjmij miękkie mięso i warzywa. Gotuj płyn jeszcze przez około godzinę do zredukowania objętości. Tak zagęszczony bulion można zamrozić w porcjach. Świetnie zastąpi kostki rosołowe i ułatwi przygotowanie obiadów w ciągu tygodnia. W naszym przypadku wykorzystałyśmy silikonowe formy - bez EDC, łatwo wyjąć poszczególne porcje i można pobawić się formą.






Jeśli planujesz podać go na obiad - uzupełnij wyparowaną ilość wody, wrzącą wodą, dzięki czemu rosół zachowa klarowność.



Przypraw do smaku solą i mielonym pieprzem i przelej gorący rosół na talerz z makaronem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub świeżymi listkami melisy (sposób podania na Wyspach Kanaryjskich).

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność rosołu - schłódź go w lodówce przez noc i usuń zewnętrzną warstwę tłuszczu.


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

2 komentarze:

  1. Jak wybrać formę do mrożenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej wybrać formy silikonowe, bądź, szczególnie w przypadku mrożenia większych ilości bulionu, szklane pojemniki.

    OdpowiedzUsuń