20 marca 2017

Pasta z jarmużu

Zielona (więc zdrowa), bogata w intensywny smak i... wapń. Jeśli nie masz pomysłu jak przemycić dużą dawkę zieleniny do swojej codziennej diety, a jednocześnie znudziły Ci się już tradycyjne kanapki, ta pasta jest dla Ciebie!


Składniki:
200 g listków jarmużu
50 g parmezanu/gran padano
50 g orzechów nerkowca lub nasiona słonecznika/dyni
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz


Jarmuż zblenduj z dodatkiem oliwy i czosnku, następnie dodaj starty ser, orzechy. Całość zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku.


Z notatnika dietetyka:
W 25g (łyżka)

Energia: 59 kcal
Białko: 2,9g
Tłuszcze: 4,7g
Węglowodany: 2,0g
Błonnik: 0,7g





Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

12 marca 2017

Krupnik


To jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup, niejednej osobie przywodzi niekoniecznie dobre wspomnienia z dzieciństwa. Pomimo to, krupnik zasługuje na uznanie; nie tylko jest sycącą zupą, ale też posiłkiem całorocznym, który niewielkim nakładem sił odwdzięczy nam się pełnowartościowym obiadem.  

Składniki:
Kasza jęczmienna 100g
Bulion wolny od EDC (wypróbuj!)
2 marchewki
2 ziemniaki
Pietruszka
Cebula
Natka pietruszki


Kaszę wypłucz, następnie:

opcja 1: wykorzystaj nasz bulion, do gorącego dodaj kaszę i gotuj około 20 minut. Posól dopiero na końcu - "zupa nie ściemnieje".

opcja 2:  Ugotuj wywar na warzywach lub z dodatkiem piersi z kurczaka, kawałku biodrówki lub w wersji dla odważnych ;) - kurzych łapkach (świetnie sprawdza się w krupniku a są doskonałym źródłem kolagenu). 


Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę oraz cebulę. Gotuj około 20 minut. Dodaj kaszę.

Całość gotuj około 20 minut, dopraw przed końcem gotowania ziołami i natką pietruszki.

Z notatnika toksykologa

  • Nie korzystaj z tradycyjnych kostek rosołowych! O ich szkodliwości pisałyśmy tutaj (sprawdź).
  • Ugotuj bulion z wyprzedzeniem i przygotuj niemal każdą zupę szybko i bez sztucznych dodatków.
  • Wybieraj warzywa od sprawdzonych dostawców, a zmniejszysz ryzyko ekspozycji na stosowane w nadmiarze środki ochrony roślin. Dokładnie obieraj ze skórki i myj pod bieżącą wodą.
  • Kasze przechowuj w szklanych pojemnikach (słoikach) i absolutnie nie gotuj w woreczkach. Jak to zrobić? Sprawdź!


Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.

2 marca 2017

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to kulinarna tradycja na polskich stołach. Niepowtarzalny aromat i kwaśny smak, to nie jedyne walory tej zupy. Kiszone ogórki to samo zdrowie przy minimalnej kaloryczności, a w połączeniu z wywarem warzywnym (i samymi warzywami) dostarczą nie tylko dobroczynnych bakterii probiotycznych, ale także witamin. Zamknij zdrową ogórkową w słoiku i zabierz ze sobą!


Składniki:
Bulion wolny od EDC (wypróbuj!)
4 ziemniaki
2 marchewki
5 ogórków kiszonych i woda (kiszonka) z ogórków
pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Koperek (świeży lub mrożony)

Do gotowego bulionu dodaj pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki oraz przyprawy.

Gotuj na niewielkim ogniu około 25 minut.

Dodaj starte ogórki i wodę (kiszonkę), całość dopraw koperkiem i gotuj jeszcze 5 minut.



Z notatnika toksykologa

  • Wybieraj ogórki ze słoika, nie plastikowych worków.
  • Ogórki powinny być kiszone, nie kwaszone. Te drugie zamiast probiotycznych bakterii zawierają ocet.
  • Przyprawy przechowuj w szklanych pojemnikach.





Dołącz do naszego wyzwania na Facebooku (Detoxed Lifestyle Challenge), wytrwaj z nami oraz przekonaj się, że małymi zmianami można  zadbać o swoje zdrowie.